Moeder Rusland
Kleine verhalen uit een grootmacht
Moeder Rusland is een levensgroot standbeeld in Volgograd, gebouwd ter nagedachtenis aan de slag om Stalingrad. Ook is Moeder Rusland de term waarmee Russen liefkozend aan hun land refereren.
In het westen boezemt Rusland steeds meer angst in. Maar wat weten we eigenlijk over 'de gewone Rus'? Buiten Moskou lijkt het Kremlin ver weg en draait het leven vaak om hele andere dingen.
Met het platform Moeder Rusland: Kleine verhalen uit een grootmacht brengt Hester den Boer het leven in de buitengebieden van Rusland in beeld. Van Birobidzjan, de door Stalin gestichte Joodse republiek in Siberië, tot Jakoetks, de koudste plek ter wereld. Van Kalmukkië, een Boeddhistische republiek bij de Kaukasus, tot Tomsk, een plek die eeuwenlang als ballingsoord diende. Tijdens deze reizen verblijft ze meestal bij mensen thuis, waardoor ze hun leven van dichtbij kan laten zien.
Hester den Boer (1981) is freelance journalist en fotograaf. Ze heeft Religiestudies, Holocaust- en Genocidestudies en Russische Taal en Cultuur gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze woonde zes maanden in Sint Petersburg om in het archief van Memorial onderzoek te doen naar De Goelag en maakte meerdere journalistieke reizen naar Rusland.